sobota, 27 października 2012

Naleśniki z jabłkami



Pyszne śniadanie albo kolacja. Przygotowanie trwa moment, a jak ktoś pomoże pokroić jabłka to jeszcze krócej. Składniki można dowolnie modyfikować. Zamiast jabłek możecie użyć dowolnych owoców i podawać z miodem lub bitą śmietaną. Spróbujcie.

Składniki na 4 naleśniki:
  • 3 jajka
  • 6 kopiatych łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 3-4 jabłka
  • mielony cynamon
  • masło do smażenia
  • cukier puder do oprószenia lub dowolne konfitury


Jajka roztrzepujemy z solą, dodajemy cukier oraz mąkę i mieszamy. Wlewamy wodę, śmietanę i znów mieszamy na gładką masę. Powinna być dość płynna. Jabłka kroimy na plasterki, oprószamy cynamonem i kładziemy na rozgrzane na patelni masło. Wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Naleśniki są dość delikatne więc najlepiej obracać je zsuwając z patelni na talerz i szybkim ruchem wrzucać drugą stroną na patelnię.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z konfiturami.

Smacznego.



Na podstawie przepisu z "Kuchnia polska" wyd. Ex Libris.

7 komentarzy:

  1. Ooo, nigdy w ten sposób nie robiłam naleśników, zdecydowanie do wypróbowania - wyglądają smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają...
    Mam tę książkę a przepis zupełnie mi umknął - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, nigdy takich nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie! Jeśli robię naleśniki z jabłkami to zwykle szatkuję jabłka i mieszam je z ciastem. Cynamon obowiązkowo:) Ale wtedy nie wyglądają tak ładnie jak Twoje ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam naleśniki z jabłkami! Zazwyczaj robię z musem, więc muszę przetestwować Twój sposób!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam naleśniki. Aż zrobiłaś mi na nie ochotę ;p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...