sobota, 3 listopada 2012

Chlebek cukiniowo- jabłkowy



Jeśli lubicie chlebki w wersji bananowej to ta również przypadnie Wam do gustu. Ciasto jest ciężkie, wilgotne i niesamowicie aromatyczne. A do tego chrupiące orzechy... Najbardziej smakowało mi jeszcze ciepłe z roztapiającym się masłem. Spróbujcie.


Składniki:
  • 195 g mąki
  • 1 1/2 szklanki startej cukinii
  • 1/2 szklanki startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 190 g cukru
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do jednego naczynia przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugim naczyniu miksujemy jajka, cukier, olej i ekstrakt waniliowy do momentu aż dobrze się połączą. Dodajemy startą cukinię i jabłko, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i orzechy i znów mieszamy ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy przez 50- 60 min. lub do tzw. "suchego patyczka". Jeśli zbyt szybko się zrumieni przykrywamy folią aluminiową. Studzimy na kratce bez wyjmowania z formy.

Smacznego.



Źródło inspiracji: Citrus and Candy


7 komentarzy:

  1. Zapowiada się przesmacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki chlebek! to piękne ciasto, babka co najmniej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niesamowicie zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest pyszne!
    @Maja, miałam dylemat czy nazwać to chlebkiem czy ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyjęłam z piekarnika z 20 minut temu. Nie wytrzymałam, odkroiłam kawałek. jest OBŁĘDNE. wspaniałe, jesienno-zimowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aha - zrobiłam modyfikacje: zamiast oleju dałam masło (ale trochę go było za mało więc jeszcze dolałam na oko oleju), i mąkę pół na pół z pełnoziarnistą. Cukinię i jabłka też na oko. i dodałam jeszcze suszony imbir, a zamiast orzechów włoskich - laskowe. Jest to więc tak cudowny chlebek, że nawet z nietrzymaniem się przepisu działa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...