Pyszne śniadanie albo kolacja. Przygotowanie trwa moment, a jak ktoś pomoże pokroić jabłka to jeszcze krócej. Składniki można dowolnie modyfikować. Zamiast jabłek możecie użyć dowolnych owoców i podawać z miodem lub bitą śmietaną. Spróbujcie.
Składniki na 4 naleśniki:
- 3 jajka
- 6 kopiatych łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 3-4 jabłka
- mielony cynamon
- masło do smażenia
- cukier puder do oprószenia lub dowolne konfitury
Jajka roztrzepujemy z solą, dodajemy cukier oraz mąkę i mieszamy. Wlewamy wodę, śmietanę i znów mieszamy na gładką masę. Powinna być dość płynna. Jabłka kroimy na plasterki, oprószamy cynamonem i kładziemy na rozgrzane na patelni masło. Wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Naleśniki są dość delikatne więc najlepiej obracać je zsuwając z patelni na talerz i szybkim ruchem wrzucać drugą stroną na patelnię.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z konfiturami.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z "Kuchnia polska" wyd. Ex Libris.
Ooo, nigdy w ten sposób nie robiłam naleśników, zdecydowanie do wypróbowania - wyglądają smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają...
OdpowiedzUsuńMam tę książkę a przepis zupełnie mi umknął - dziękuję :)
yumi :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, nigdy takich nie widziałam!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Jeśli robię naleśniki z jabłkami to zwykle szatkuję jabłka i mieszam je z ciastem. Cynamon obowiązkowo:) Ale wtedy nie wyglądają tak ładnie jak Twoje ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki z jabłkami! Zazwyczaj robię z musem, więc muszę przetestwować Twój sposób!
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki. Aż zrobiłaś mi na nie ochotę ;p
OdpowiedzUsuń