niedziela, 6 listopada 2011

Placki dyniowe z serkiem feta i koperkiem






Gdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Majki, wiedziałam, że prędzej czy później go wypróbuję. Już przy czytaniu składników można wyobrazić sobie ten smak. Wprawdzie to tylko trzy składniki główne, ale ich połączenie wspaniale ze sobą współgra i się uzupełnia. Delikatna słodka dynia, aksamitny słony serek i aromat koperkowy to prostota doskonała.

Składniki na około 16 placuszków:
  • 1 kg dyni
  • 250 g serka feta
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki pokruszonych pestek dyni
  • 5 łyżek mąki pszennej (zwiększyłam ilość do 8 łyżek ze względu na niezbyt mączystą odmianę dyni)
  • 3 jajka
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Oliwa do smażenia

[Listonic]

Dynię obieramy usuwając pestki razem z włóknistym miąższem. Kroimy w większe kawałki, posypujemy solą i odstawiamy na 30 min. (użyłam rozmrożonej dyni pokrojonej w drobną kostkę). Następnie odsączamy z wody i ścieramy na tarce (posłużyłam się malakserem- miksowałam krótko aby rozdrobnić dynię na małe kawałki ale nie na papkę). Przekładamy do miski i dodajemy połowę serka feta pokrojonego w kostkę, 2 łyżki koperku, jajka, mąkę i 3/4 pestek dyni. Mieszamy na gładką masę. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżką nakładamy porcje masy. Smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
Nakładamy na talerz, posypujemy pozostałym koperkiem, serkiem i pestkami dyni.

Smacznego.





3 komentarze:

  1. Cały czas szukam przepisu na zupę mleczną z dyni. Moja babcia robiła taką smaczną. Ale ten przepis też zapowiada się ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za ten przepis, dzisiaj go wykorzystałam. placki wyszły pyszne i wcale nie było z nimi dużo roboty :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...