poniedziałek, 31 października 2011

Batoniki śniadaniowe



Przepis na te batoniki znalazłam  książce Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo". Są bardzo zdrowe, sycące a do tego łatwe w wykonaniu. Idealne rozwiązanie na śniadanie dla zabieganych. Przepis zmodyfikowany tak aby trafiał w mój gust. Wy również możecie poeksperymentować używając ulubionych suszonych owoców, miodu, dżemu malinowego i czego dusza zapragnie. Pamiętajcie tylko, że ostatecznie konsystencja masy musi być stała. Bakalie mają być tylko lepkie od mokrych składników.

Składniki na 16 szt:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 g płatków owsianych "górskich" (zmniejszyłam ilość do 180 g)
  • 75 g wiórków kokosowych (użyłam 65 g)
  • 100 g suszonej żurawiny (użyłam 150 g)
  • 125 g mieszanki ziaren sezamu, pestek dyni i słonecznika (słonecznik pominęłam zwiększając ilość pestek dyni))
  • 125 g niesolonych orzeszków ziemnych (użyłam orzechów nerkowca i włoskich)
  • 100 g płatków migdałowych (w mojej wersji)
  • 90 g kandyzowanego ananasa (w mojej wersji)

[Listonic]

Nagrzewamy piekarnik do 130 st. C, blachę o wymiarach 23 x 33 smarujemy olejem (ja proponuję wyłożyć papierem do pieczenia- łatwiej będzie wyjąć batoniki). W rondelku podgrzewamy mleko, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niego pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na blachę i równo rozprowadzamy, najlepiej ręką. Pieczemy przez 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 15 min a następnie kroimy na 16 kawałków (4 wzdłuż i 4 w poprzek).

Smacznego.


5 komentarzy:

  1. Też trafiłam na jej przepis.
    Przez długi czas mój małżonek dopominał się ponownej produkcji batoników.
    pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki dzięki dzięki...w sam raz na pożywną przekąskę dla dzieci do szkoły i dla zapracowanych rodziców do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam.Pyszne.
    Twoje wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają ;) Miło, ze dołączyłaś je do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...