niedziela, 30 października 2011

Bagietki orkiszowe



Pyszne bagietki z chrupiącą skórką i delikatnym miękkim miąższem. Smakują świetnie zarówno ze słodkimi dodatkami jak i w wersji wytrawnej. Przepis znaleziony tu.
Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na 2 sztuki:
  • 350 g mąki orkiszowej typ 700
  • 150 ml wody
  • 30 g masła lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 15 g świeżych drożdży

[Listonic]
Drożdże rozkruszyć do garnuszka, dodać cukier, łyżkę wody, wymieszać i odstawić na 15 min. W misce masło rozetrzeć z solą i mąką, dodać rozczyn i mieszać stopniowo wlewając wodę. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować bagietki (instrukcja u Liski). Ułożyć bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 40-60 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 st. C. Bagietki naciąć ostrym nożem, wstawić do piekarnika, spryskać jego ścianki wodą i piec 15-20 min do zrumienienia.

Smacznego.




4 komentarze:

  1. Piękne!
    I ten zapach z piekarnika...
    Piekłam w piątek z mąki razowej.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, nic nie może równać się z zapachem świeżego domowego pieczywa.
    Również serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym całą z samym masłem albo z cheddarem. Żeby tylko ktoś mi taką upiekł :) Nic by się nie zmarnowało.

    OdpowiedzUsuń
  4. onionchoco te bagietki to łatwizna. Wypróbuj ale wcześniej zaopatrz się w cheddara :) Będziesz piekła regularnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...