Pyszne bagietki z chrupiącą skórką i delikatnym miękkim miąższem. Smakują świetnie zarówno ze słodkimi dodatkami jak i w wersji wytrawnej. Przepis znaleziony tu.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na 2 sztuki:
- 350 g mąki orkiszowej typ 700
- 150 ml wody
- 30 g masła lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 15 g świeżych drożdży
[Listonic]
Drożdże rozkruszyć do garnuszka, dodać cukier, łyżkę wody, wymieszać i odstawić na 15 min. W misce masło rozetrzeć z solą i mąką, dodać rozczyn i mieszać stopniowo wlewając wodę. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować bagietki (instrukcja u Liski). Ułożyć bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 40-60 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 st. C. Bagietki naciąć ostrym nożem, wstawić do piekarnika, spryskać jego ścianki wodą i piec 15-20 min do zrumienienia.
Smacznego.
Piękne!
OdpowiedzUsuńI ten zapach z piekarnika...
Piekłam w piątek z mąki razowej.
Pozdrowienia!
To prawda, nic nie może równać się z zapachem świeżego domowego pieczywa.
OdpowiedzUsuńRównież serdecznie Cię pozdrawiam :)
Zjadłabym całą z samym masłem albo z cheddarem. Żeby tylko ktoś mi taką upiekł :) Nic by się nie zmarnowało.
OdpowiedzUsuńonionchoco te bagietki to łatwizna. Wypróbuj ale wcześniej zaopatrz się w cheddara :) Będziesz piekła regularnie ;)
OdpowiedzUsuń