niedziela, 6 stycznia 2013

Focaccia z oliwkami i rozmarynem


Focaccia, włoski chlebek, który tak naprawdę można przygotować z dowolnymi dodatkami. To taka pizza tyle, że niekompletna, bez sera i sosu. Często z samymi ziołami (rozmaryn, szałwia). We Włoszech podaje się ją jako przekąskę lub dodatek do obiadu.

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 8 g świeżych (lub 1 łyżeczka suchych) drożdży
  • 130-150 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 gałązek rozmarynu (użyłam suszonego)
  • 0,5 szklanki czarnych oliwek
  • sól gruboziarnista do posypania


Świeże drożdże mieszamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy na około 10 min aby się spieniły. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC z włączonym termoobiegiem. Kroimy oliwki, mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę oraz zaczyn drożdżowy (jeśli używamy drożdży suchych, wsypujemy je do mąki). Następnie stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Palcami robimy wgłębienia, skrapiamy ciasto oliwą, posypujemy oliwkami, igiełkami rozmarynu i grubą solą. Pieczemy przez około 20 min. aż focaccia się lekko zrumieni.

Smacznego.



Źródło inspiracji: dodatek do Gazety Wyborczej "Palce lizać"

23 komentarze:

  1. To ja powiem pierwsza że jest piękna i na pewno pyszna :)
    i że dawno nie jadłam, i że rozbudziłaś we mnie ochotę. Tymczasem idę zamieszać sos pomidorowy, bo rośnie mi niedzielna pizza- taka nasza tradycja :D
    Myślę, że na tydzień foccacia jest jak znalazł :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię, nawet bardzo - mój imprezowy nr 1 (bo łatwo upiec i przenieść;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie i bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam :) Olu, Tobie pierwszej ;) Mam nadzieję, że pizza wyjdzie przepyszna!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, wygląda naprawdę wspaniale. i te oliwki i sól...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam focacię a ta prezentuje się niezwykle apetycznie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam focaccie w takiej wersji :) Zdjęcia przepiękne :) W ogóle apetycznie tu...aż ślinka cieknie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Focaccia oierwsza klasa, pyszne zdjęcia zachęcające do zrobienia w najlbiższym czasie :) pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ apetyczna ta Twoja focaccia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ Ty pyszne rzeczy gorujesz, Dziewczyno!!!!:-) Szkoda jedynie, że tak rzadko. Zapisuje się do grona inwigilatorów:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ocywiście miało być: gotujesz:-)

      Usuń
    2. Dziękuję Droczilka :) Witaj zatem na moim blogu, rozgość się :) Mam nadzieję, że niedługo uda mi się zwiększyć częstotliwość postów.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  12. your focaccia looks great! But I look at the knife...it remains me my grandma!
    Love
    Lauren

    currumichuti.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. ooo, jaka piękna! Pozdrawiam serdecznie, Asia

    OdpowiedzUsuń
  14. Amazing photos! The focaccia looks fabulous!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne zdjęcia! Smak też musi być super ;) Ja do oliwek lubię jeszcze smak dobrego sera, dlatego zrobiłem podobnie, jak podają np. w Dominium, czyli posypałem focaccio startym serem corregio. Taka przystawka nabiera wtedy dodatkowego smaku, który bardzo fajnie zaostrza apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie takie przepisy lubię :) Coś innego, ciekawego i prostego...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...