Gęsta i rozgrzewająca zupa na bazie soku pomidorowego z mnóstwem dodatków. Idealna na zimowe chłody. Robi się ją bardzo szybko a jedyne przygotowanie jakiego wymaga to pokrojenie cebuli i papryki. Do zupy nie dodajemy wody, dzięki czemu ma bardzo intensywny smak. Świetny posiłek po szaleństwach na śniegu ;)
Składniki:
- 2 l soku pomidorowego
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
- chilli i słodka papryka w proszku
- bazylia lub inne ulubione zioła
Do dużego garnka wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy, a gdy zrobi się szklista dorzucamy zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy mięso i smażymy rozdrabniając je łyżką. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i nadal smażymy przez ok. 5 min. Gdy papryka zmięknie wlewamy sok pomidorowy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zawartość puszek (łącznie z płynem jaki zawierają) i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy przyprawami (koniecznie po spróbowaniu, gdyż przy tym daniu bardzo łatwo z nimi przedobrzyć) i dodajemy zioła.
Witaj :) nominowałam Twojego bloga, zapraszam do zabawy: http://springplate.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńTo może być świetne rozwiązanie na feriach zimowych, posiłek po kilkugodzinnym szusowaniu jak znalazł!
OdpowiedzUsuńWidzę, że częstotliwość ostatnio spadła.. wszystko w porządku? A może to tylko ten szał przed świętami? :)
Pozdrawiam cieplutko!
Dziękuję Veronika :)
OdpowiedzUsuńJagoda, wszystko dobrze :) Częstotliwość spadła głównie przez brak czasu, a gdy już się jakiś czas wygospodaruje to brak odpowiedniego światła do fotografowania. Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się wrócić do starego rytmu :)
Pozdrawiam!