Ostro ostatnio na blogu. Znalazłam świetny przepis na wykorzystanie chili. Znacie te sklepowe słodkie sosy chili? Teraz możecie mieć taki 'homemade'. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu i świetnie pasuje do potraw chińskich, mięs i makaronów. Zrobiłam z 6 chili+ pestki z jednej i wyszedł naprawdę ostry. Jeśli wolicie łagodniejszy smak dajcie 1-2 papryczki mniej. Z podanych składników otrzymacie niecałe 0,5 l sosu.
Składniki:
- 6 papryczek chili
- 4 ząbki czosnku
- 200 g cukru
- 360 ml wody
- 120 ml octu
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Z chili usunąć pestki (jeśli wolicie bardziej ostre smaki możecie zostawić część pestek), zmiksować razem z czosnkiem. Wrzucić do rondelka, wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut aby chili zmiękła. Skrobię rozmieszać w dwóch łyżkach wody i wlać do sosu. Gotować mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej, przelać do wyparzonych butelek.
Smacznego.
Źródło inspiracji: Cinnamon and Thyme
taki domowy musi być pyszny! chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńMmmm... Super i pięknie prezentuje... :)
OdpowiedzUsuńCudny!
OdpowiedzUsuńSłodko-ostry,mój ulubiony smak.
Od razu pomyślałam o oblaniu nim góry gorących i chrupiących won-tonów. Aaale mi smaku narobiłaś. Teraz będę musiała narobić sosu ;)
OdpowiedzUsuńMmmm, beautiful presentation :).
OdpowiedzUsuńGreetings,
a.
ale kusząca propozycja ,a jakie zdjęcia ,ach
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia. Do przepisu polecam zblendowane pomidory i czerwoną paprykę, aby było więcej "gęstego". Świetnie smakuje też z tymiankiem i cząbrem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim. Doceniam Wasze komentarze :)
OdpowiedzUsuńZa nominacje do Liebster Blog Award również bardzo dziękuję :)
@Cinnamon and Thyme, thank you and welcome :)
Greetings!
Bajceps, dzięki! Widziałam na Twoim blogu w wersji "gęstej". Wygląda obiecująco :)
Pozdrawiam!
Fantastyczny wprost! Musze koniecznie wyprobowac twoj przepis, niestety kupne zawsze pozostawiaja wiele do zyczenia i zawsze czuje brak czegos. Moze taki domowy zaspokoi moj apetyt :D
OdpowiedzUsuńCzy da się zrobić ten sos z zielonych papryczek chilli?
OdpowiedzUsuńSuper sos. Zrobiłem połowę porcji i wyszło rewelacyjnie. Myślę, że się da zrobić z zielonych papryczek. Będzie zielony sos...
OdpowiedzUsuńczy można ten sos pasteryzować, aby przechować go dłużej? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo właśnie ile taki sos może stać?
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, ale chyba wyszedł za mało ostry...następnym razem dam więcej chilli. No i przelałam do słoiczków gorące, zakręciłam i zostawiłam do góry dnem. mam nadzieje, że wszystko z nim będzie ok :) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńIle taki sos można przechowywać? Po otwarciu, oczywiście.
OdpowiedzUsuńrewelacja!! zrobiłam na próbę jedną porcję ale to nie koniec :) kupiony wcześniej w sklepie znanej marki sos wyląduje w koszu bo już mi nie smakuje! pycha :)
OdpowiedzUsuńPolecam z miodem zamiast cukru. Nieco smaczniej i rozsądniej:)
OdpowiedzUsuńZawsze mam kłopot z octem. Prośba o info czy taki zwykły spirytusowy i ilu procentowy?
OdpowiedzUsuńWitaj :) Najzwyklejszy ocet 10%
UsuńWygląda super:-) na pewno zrobię, bo czytałam ostatnio skład sosu kupowanego i się przeraziłam.
OdpowiedzUsuńrobiłam ... wszystko musiałam wylać :( 120ml octu to zdecydowanie za dużo wyszedł kwaśny okropnie
OdpowiedzUsuńZestawy narzędzi King Tony to kompletne rozwiązania dla profesjonalistów i hobbystów poszukujących wysokiej jakości i wszechstronności w jednym pakiecie. Oferując szeroki zakres narzędzi zapakowanych w trwałe i funkcjonalne walizki lub torby, te zestawy są idealne do pracy w warsztacie, na budowie czy w terenie. Dzięki przemyślanej selekcji narzędzi, każdy zestaw King Tony jest dopasowany do specyficznych potrzeb użytkowników, co czyni go nieocenionym wsparciem w realizacji nawet najbardziej skomplikowanych projektów.
OdpowiedzUsuń