czwartek, 8 listopada 2012

Słodki sos chili




Ostro ostatnio na blogu. Znalazłam świetny przepis na wykorzystanie chili. Znacie te sklepowe słodkie sosy chili? Teraz możecie mieć taki 'homemade'. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu i świetnie pasuje do potraw chińskich, mięs i makaronów. Zrobiłam z 6 chili+ pestki z jednej i wyszedł naprawdę ostry. Jeśli wolicie łagodniejszy smak dajcie 1-2 papryczki mniej. Z podanych składników otrzymacie niecałe 0,5 l sosu.


Składniki:
  • 6 papryczek chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g cukru
  • 360 ml wody
  • 120 ml octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody



Z chili usunąć pestki (jeśli wolicie bardziej ostre smaki możecie zostawić część pestek), zmiksować razem z czosnkiem. Wrzucić do rondelka, wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut aby chili zmiękła. Skrobię rozmieszać w dwóch łyżkach wody i wlać do sosu. Gotować mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej, przelać do wyparzonych butelek.

Smacznego.



Źródło inspiracji: Cinnamon and Thyme

23 komentarze:

  1. taki domowy musi być pyszny! chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... Super i pięknie prezentuje... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny!
    Słodko-ostry,mój ulubiony smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Od razu pomyślałam o oblaniu nim góry gorących i chrupiących won-tonów. Aaale mi smaku narobiłaś. Teraz będę musiała narobić sosu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, nominowałam Cie do Liebster blog - zapraszam do zabawy :) szczagóły u mnie na blogu http://krakowiankawbieszczadach.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Twojego bloga Liebster Blog Award :) Po szczegóły zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm, beautiful presentation :).

    Greetings,
    a.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale kusząca propozycja ,a jakie zdjęcia ,ach

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne zdjęcia. Do przepisu polecam zblendowane pomidory i czerwoną paprykę, aby było więcej "gęstego". Świetnie smakuje też z tymiankiem i cząbrem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję wszystkim. Doceniam Wasze komentarze :)
    Za nominacje do Liebster Blog Award również bardzo dziękuję :)
    @Cinnamon and Thyme, thank you and welcome :)
    Greetings!
    Bajceps, dzięki! Widziałam na Twoim blogu w wersji "gęstej". Wygląda obiecująco :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny wprost! Musze koniecznie wyprobowac twoj przepis, niestety kupne zawsze pozostawiaja wiele do zyczenia i zawsze czuje brak czegos. Moze taki domowy zaspokoi moj apetyt :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy da się zrobić ten sos z zielonych papryczek chilli?

    OdpowiedzUsuń
  13. Super sos. Zrobiłem połowę porcji i wyszło rewelacyjnie. Myślę, że się da zrobić z zielonych papryczek. Będzie zielony sos...

    OdpowiedzUsuń
  14. czy można ten sos pasteryzować, aby przechować go dłużej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. No właśnie ile taki sos może stać?

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie zrobiłam, ale chyba wyszedł za mało ostry...następnym razem dam więcej chilli. No i przelałam do słoiczków gorące, zakręciłam i zostawiłam do góry dnem. mam nadzieje, że wszystko z nim będzie ok :) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. Ile taki sos można przechowywać? Po otwarciu, oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
  18. rewelacja!! zrobiłam na próbę jedną porcję ale to nie koniec :) kupiony wcześniej w sklepie znanej marki sos wyląduje w koszu bo już mi nie smakuje! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Polecam z miodem zamiast cukru. Nieco smaczniej i rozsądniej:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zawsze mam kłopot z octem. Prośba o info czy taki zwykły spirytusowy i ilu procentowy?

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda super:-) na pewno zrobię, bo czytałam ostatnio skład sosu kupowanego i się przeraziłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...