piątek, 16 listopada 2012

Dyniowe risotto z szafranem



Wariacji tego włoskiego dania jest mnóstwo ale podstawą każdego risotta jest ryż, bulion, cebula i bardzo często wino. Możemy dobrać ulubione dodatki: sezonowe warzywa, owoce morza, mięso. Ważne jest aby przygotować odpowiednią ilość bulionu. Lepiej żeby trochę zostało niż później dorabiać w pośpiechu.

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 300 g upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 300 g ryżu (arborio lub carnaroli)
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu (użyłam suszonego)
  • 1 1/2 l gorącego bulionu warzywnego
  • 125 ml białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz




W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy aż zrobi się szklista. Dodajemy ryż i chwilę smażymy mieszając, aby nie przywarł do dna. Wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy dynię i rozmaryn oraz jedną chochelkę gorącego bulionu z rozmieszanym w nim szafranem. Gotujemy mieszając, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuujemy dolewanie bulionu małymi porcjami dopiero wtedy, gdy ryż zaabsorbuje poprzednią porcję płynu. Gotujemy do momentu aż ryż zrobi się kremowy, w sumie około 30 min. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego.


Źródło inspiracji: Thyme

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...