Wolę piec ciastka w wersji mini niż te z dużej blachy. Są jakieś takie zgrabniejsze, bardziej fotogeniczne i poręczne. No i krócej się na nie czeka. Pracy z nimi też jakby mniej i sterta naczyń w zlewie mniejsza. Niby same plusy. Ciasta pełnowymiarowe też lubię, ale goszczą u mnie rzadko. Tymbardziej, że chyba każde ciasto można upiec w wersji mini.
Składniki na 18 babeczek:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego (1 szklanka)
- 100 g cukru
- 90 ml oleju słonecznikowego (1/3 szklanki)
- 125 g orzechów włoskich, grubo posiekanych (+ kilka większych kawałków do ozdobienia)
- 200 g suszonych śliwek, grubo posiekanych
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i sól. Osobno ubijamy mikserem na średnich obrotach jajka, jogurt, cukier i olej. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy suche składniki. Miksujemy aż masa będzie gładka i kremowa. Wrzucamy posiekane śliwki i orzechy i mieszamy. Ciasto nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami, na wierzch każdej kładziemy kawałek orzecha i pieczemy max. 20 min. aby babeczki wyrosły ale pozostały nieprzesuszone.
Smacznego.
Źródło inspiracji: dodatek do Gazety Wyborczej "Babeczki"
uwielbiam babeczki. :) pyszności.
OdpowiedzUsuńpiękne te babeczki, faktycznie, małe zdecydowanie bardziej fotogeniczne a to u mnie często decyduje o wyborze ciasta, które będę piekła:)
OdpowiedzUsuńboskie :D yummm...
OdpowiedzUsuńja też najbardziej lubię wersje mini, choć nie wiem do końca dlaczego :-) chyba są o prostu najładniejsze!
OdpowiedzUsuńTak babeczki są urocze i fotogeniczne :)
OdpowiedzUsuńTakże ja również jestem wielkim fanem wszystkiego co jest słodkie. W szczególności lubię przede wszystkim ciasta oraz desery. Największym sukcesem było zrobienie ciasta na bazie czekolady https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które jakby nie było smakowało moim bliskim. Jestem zdania, że główny składnik czyli smaczna czekolada ma największy wpływ na efekt końcowy takiego deseru.
OdpowiedzUsuń