poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Orkiszowe cupcakes z dynią

Bardzo szybkie, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowe babeczki dyniowe. Są niesamowicie puszyste o mocnym smaku i intensywnym aromacie dyni. Jestem pewna, że Wam posmakują.

Składniki na około 15 sztuk:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 225 g zmiksowanej dyni
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 90 g miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej



Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy owiniętą w folię aluminiową przez 40 min w 190ºC. Ostudzoną obieramy ze skóry i miksujemy. Mąkę mieszamy z solą, sodą oczyszczoną, cynamonem i gałką muszkatołową. Ucieramy masło na jasny krem. Dodajemy cukier, miód i dynię i znów ucieramy. Łączymy z mąką i miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Formę wyłożoną papilotkami napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy 15-20 min. w 190ºC.

Smacznego.



Źródło inspiracji: Gourmet Fashion

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...