Bardzo szybkie, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowe babeczki dyniowe. Są niesamowicie puszyste o mocnym smaku i intensywnym aromacie dyni. Jestem pewna, że Wam posmakują.
Składniki na około 15 sztuk:
- 200 g mąki orkiszowej
- 225 g zmiksowanej dyni
- szczypta soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 90 g miodu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy owiniętą w folię aluminiową przez 40 min w 190ºC. Ostudzoną obieramy ze skóry i miksujemy. Mąkę mieszamy z solą, sodą oczyszczoną, cynamonem i gałką muszkatołową. Ucieramy masło na jasny krem. Dodajemy cukier, miód i dynię i znów ucieramy. Łączymy z mąką i miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Formę wyłożoną papilotkami napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy 15-20 min. w 190ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz