Słone i intensywne w smaku krakersy. Po nachyleniu się nad malakser wycisnęło mi łzy z oczu, ale podczas pieczenia intensywny smak i zapach łagodnieją. Jeśli lubicie takie smaki można zwiększyć ilość wasabi do 2,5 łyżek. Świetna przekąska.
Składniki na 2 blachy krakersów:
- 190 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1,5 - 2 łyżek wasabi (użyłam 2 łyżek pasty)
- 55 g zimnego masła, posiekanego
- 225 g startego cheddara
- 2 - 4 łyżki wody (mniej jeśli używamy wasabi w paście, więcej gdy w proszku)
[Listonic]
Do malaksera wsypujemy mąkę i sól, miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy masło i znów miksujemy aż mąka zmieni konsystencję na grudkowatą. Miksując stopniowo dodajemy ser. Wasabi mieszamy w dwóch łyżkach wody i miksujemy pulsacyjnie po jednej łyżce. Jeśli ciasto nadal jest zbyt sypkie można dodać kolejną łyżkę wody. Ciasto zagniatamy w kulę, dzielimy na cztery części, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce około godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wykrawamy krakersy o średnicy 2,5 cm. Zbyt grube krakersy nie będą chrupiące a zbyt cienkie nie rozwarstwią się. Pieczemy przez 15 - 20 min lub do momentu gdy nabiorą złotego koloru.
Smacznego.
Źródło: Raspberri cupcakes
ale świetne, muszę koniecznie spróbować, bo mam jeszcze sporo wasabi, a niedawno się zastanawiałam co ja z nim zrobię.
OdpowiedzUsuńJak z wasabi to dla mnie jak najbardziej;) Musze kiedyś wypróbować przepis;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają ,muszę koniecznie upiec:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wasabi, zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńApetyczne gwiazdki ;) Ja bym pewnie dała mniej wasabi, ale bym się chyba skusiła ;))
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl na wytrawna przekaske. Bardzo lubie smak wasabi, wiec te ciacha pewnie przypadlyby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńale śliczne
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie pomyślała, że są serowe. Gdybym jednak pomyślała, to do głowy by mi nie przyszło, że z wasabi :) Można komuś zrobić smakowitą niespodziankę!
OdpowiedzUsuńKrakersy z wasabi? Na pewno smakują rewelacyjnie! Pewnie kiedyś się skuszę na ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńfajnie się prezentują i na pewno muszą być oryginalne w smaku:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
MNIAM!! zapraszam na szybkozjesc.pl
OdpowiedzUsuńI really like your kooking! I am going to follow your blog.
OdpowiedzUsuńGreetings from The Netherlands! :-)
muszę kiedyś dla taty zrobić. :)
OdpowiedzUsuń