sobota, 17 marca 2012

Serowe krakersy z wasabi


Słone i intensywne w smaku krakersy. Po nachyleniu się nad malakser wycisnęło mi łzy z oczu, ale podczas pieczenia intensywny smak i zapach łagodnieją. Jeśli lubicie takie smaki można zwiększyć ilość wasabi do 2,5 łyżek. Świetna przekąska.


Składniki na 2 blachy krakersów:

  • 190 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1,5 - 2 łyżek wasabi (użyłam 2 łyżek pasty)
  • 55 g zimnego masła, posiekanego
  • 225 g startego cheddara
  • 2 - 4 łyżki wody (mniej jeśli używamy wasabi w paście, więcej gdy w proszku)

[Listonic]
Do malaksera wsypujemy mąkę i sól, miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy masło i znów miksujemy aż mąka zmieni konsystencję na grudkowatą. Miksując stopniowo dodajemy ser. Wasabi mieszamy w dwóch łyżkach wody i miksujemy pulsacyjnie po jednej łyżce. Jeśli ciasto nadal jest zbyt sypkie można dodać kolejną łyżkę wody. Ciasto zagniatamy w kulę, dzielimy na cztery części, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce około godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wykrawamy krakersy o średnicy 2,5 cm. Zbyt grube krakersy nie będą chrupiące a zbyt cienkie nie rozwarstwią się. Pieczemy przez 15 - 20 min lub do momentu gdy nabiorą złotego koloru.

Smacznego.


Źródło: Raspberri cupcakes

13 komentarzy:

  1. ale świetne, muszę koniecznie spróbować, bo mam jeszcze sporo wasabi, a niedawno się zastanawiałam co ja z nim zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z wasabi to dla mnie jak najbardziej;) Musze kiedyś wypróbować przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają ,muszę koniecznie upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wasabi, zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne gwiazdki ;) Ja bym pewnie dała mniej wasabi, ale bym się chyba skusiła ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny pomysl na wytrawna przekaske. Bardzo lubie smak wasabi, wiec te ciacha pewnie przypadlyby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy bym nie pomyślała, że są serowe. Gdybym jednak pomyślała, to do głowy by mi nie przyszło, że z wasabi :) Można komuś zrobić smakowitą niespodziankę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Krakersy z wasabi? Na pewno smakują rewelacyjnie! Pewnie kiedyś się skuszę na ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie się prezentują i na pewno muszą być oryginalne w smaku:)
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  10. MNIAM!! zapraszam na szybkozjesc.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. I really like your kooking! I am going to follow your blog.

    Greetings from The Netherlands! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. muszę kiedyś dla taty zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...