niedziela, 6 maja 2012

Tarta z kremem bananowym - bez pieczenia


Letnia pogoda w długi majowy weekend nie sprzyjała włączaniu piekarnika, co było widać na wielu blogach kulinarnych. Stąd też i ja mam dziś dla Was propozycję na pyszną tartę nie wymagającą pieczenia. Połączenie bananów i czekolady jest Wam z pewnością bardzo dobrze znane. Tutaj w towarzystwie lekkiego kremu waniliowego na kruchym ciasteczkowym spodzie. Idealny deser na ciepłe dni. Zapewniam, że po spróbowaniu nie będziecie mogli oprzeć się kolejnemu kawałkowi ;)


Składniki na spód o średnicy 22 cm:
  • 250 g herbatników maślanych
  • 100 g roztopionego masła

Składniki na krem bananowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt waniliowy
  • 300 ml śmietany 36%
  • 3 banany

Polewa:
  • 200 g czekolady (min. 60% kakao)

Herbatniki wsypujemy do malaksera i rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło, mieszamy, wysypujemy na formę i ugniatamy. Schładzamy w lodówce.
W wysokim garnku o grubym dnie ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy mleko, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i mąkę cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu aż krem osiągnie konsystencję majonezu. Przykrywamy folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch i schładzamy. Ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy ją z kremem. Banany kroimy w plasterki i mieszamy z kremem. Całość wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy po wierzchu tarty. Ponownie schładzamy do momentu zastygnięcia czekolady (albo jemy od razu ;).

Smacznego.



Źródło inspiracji: Just Love Cookin'

7 komentarzy:

  1. o tak, wiosna zdecydowanie sprzyja już ciastom bez pieczenia. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja głupia w te upały chyba ze trzy potrawy w piekarniku robiłam:) Fajna ta masa bananowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny pomysl - bardzo mi sie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu

    kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-

    antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. alex060@vp.pl5 lipca 2012 11:01

    Ja mam takie pytanie - czy można by zamiast kawałków bananów zmieszać z kremem zmiksowane banany? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. @ alex060, jeszcze nie próbowałam w ten sposób ale z pewnością można. Dla bezpieczeństwa proponuję tylko dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody i (po lekkim ostygnięciu) wmiksować ją w śmietanę pod koniec ubijania. A dalej już jak w przepisie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...