Mocno słodkie i mocno waniliowe babeczki. Same babeczki zrobione są z niezbyt słodkiego, maślanego ciasta. To lukrowi zawdzięczają swój charakter. Jeśli przepadacie za wszystkim co słodkie, na pewno Wam posmakują.
Składniki na 12 sztuk:
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
115 g miękkiego masła
200 g cukru
2 duże jajka
125 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
[Listonic]
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy na jasną masę, dodajemy cukier i nadal ucieramy, aż zrobi się puszysta (ok. 3 min. na średnich obrotach miksera). Pojedynczo dodajemy jajka dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Składniki muszą się dobrze połączyć. Stopniowo dosypujemy mąkę na przemian z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Nakładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami i pieczemy przez około 18 min. lub do 'suchego patyczka'. Po upieczeniu odstawiamy na 15 min., następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Składniki na lukier:
170 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
1 łyżka mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
barwnik spożywczy (opcjonalnie)
posypka (opcjonalnie)
[Listonic]
Masło ucieramy do puszystości, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przez ok. 5 min. Lukier będzie bardzo jasny, kremowy i puszysty. Dekorujemy gdy babeczki są zupełnie wystudzone.
Smacznego.
Źródło inspiracji: Sweetapolita
Jak pięknie kolorowe babeczki;0
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie. Jak z bajki:)
OdpowiedzUsuńBrakowało mi fajnego przepisu na muffiny waniliowe, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńU la la! Niezłe babeczki :)
OdpowiedzUsuńA krem długo się trzyma? Można je spokojnie przewozić samochodem bez obawy, że się rozpłyną? :)
@Smaczny Kąsek, tak krem jest sztywny. W temp. pokojowej pozostaje bez zmian. Pod wpływem ciepła prawdopodobnie zmięknie ale nie sądzę, że się rozpłynie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
pięknie wyglądają a jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuń