sobota, 25 lutego 2012

Mini serniczki z czekoladą




Sernik w wersji mini? Dlaczego nie! Robi się je dużo szybciej a smakują obłędnie. Smak masy można dowolnie modyfikować, spodów również (albo całkiem z nich zrezygnować). Świetne rozwiązanie gdy nie macie czasu na godzinne pieczenie pełnowymiarowego ciasta.
Polecam!

Składniki na 12 sztuk:

Spód:
70 g herbatników (użyłam Petit Beurre)
1 kopiata łyżka kakao
20 g roztopionego masła

Masa serowa:
250 g twarożku (zmielonego dwukrotnie)
200 g serka homogenizowanego (użyłam naturalnego ale można śmiało eksperymentować z różnymi smakami)
7-8 łyżek cukru
1 białko
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:
100 g czekolady o zawartości 70% kakao


[Listonic]
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Herbatniki drobno kruszymy, dodajemy masło, kakao i mieszamy dokładnie. Wysypujemy do papilotek i ugniatamy łyżeczką.
Twarożek mieszamy z pozostałymi składnikami i napełniamy papilotki pozostawiając 0,5 cm wolnego miejsca na polewę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy 25 min.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wystudzone serniczki.

Smacznego.



Źródło inspiracji: Kwestia smaku


22 komentarze:

  1. Cudne! Sernik w mini porcjach to świetne rozwiązanie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te serniczki:) Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robiłam takie z brzoskwiniami, ale ta czekolada na górze wygląda kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie lubię miniserniczki, dają większe pole dla kreatywności niż zwykły duży sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. boskie!
    i wyglądem i smakiem. uwielbiam takie małe słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ one wyglądają! Takim mniejszym porcjom trudniej się oprzeć niż pełnowymiarowemu ciastu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne serniczki i apetyczne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładnie to tak smaczka robić ;) ślicznie wygladają!!! aż mi ślinka cieknie na ich widok.... mniam
    FUN & TASTE
    www.funandtaste.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. przepiękne, nie wiem czy nie zrobię na Wielkanocny stół!


    życie & podróże
    nasze gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobię te serniczki, zrobie! :)
    Zapraszam też do mnie! http://www.boronappetit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie i smacznie wyglądają. Muszę je zrobić na najbliższa imprezkę

    OdpowiedzUsuń
  12. Przesliczne sa! Prawdziwe cudenka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetne zdjęcia :) a babeczki są cudowne, muszę ich kiedyś wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  14. Ze skłądników wynika, że do spodu jeszcze kakao trzeba dodać ale chyba Ci umknęło w dalszej części przepisu. No i co z tym białkiem - czy należy je ubić i dodać do masy serowej????
    A tak poza tym bardzo apetycznie wyglądają te serniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. a ile wyjdzie z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam serniki a te wygladaja cudnie i napewno zrobie:)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Marta Górecka7 stycznia 2019 13:23

    Uwielbiam czekoladę. Dodaję ją często do moich domowych wypieków i deserów. Ostatnio np. zrobiłam przepyszny blok czekoladowy z chałwą wg. przepisu wedlowskiego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Polecam spróbować każdemu takiej wersji tradycyjnego bloku czekoladowego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...