Sernik w wersji mini? Dlaczego nie! Robi się je dużo szybciej a smakują obłędnie. Smak masy można dowolnie modyfikować, spodów również (albo całkiem z nich zrezygnować). Świetne rozwiązanie gdy nie macie czasu na godzinne pieczenie pełnowymiarowego ciasta.
Polecam!
Składniki na 12 sztuk:
Spód:
70 g herbatników (użyłam Petit Beurre)
1 kopiata łyżka kakao
20 g roztopionego masła
Masa serowa:
250 g twarożku (zmielonego dwukrotnie)
200 g serka homogenizowanego (użyłam naturalnego ale można śmiało eksperymentować z różnymi smakami)
7-8 łyżek cukru
1 białko
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
100 g czekolady o zawartości 70% kakao
[Listonic]
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Herbatniki drobno kruszymy, dodajemy masło, kakao i mieszamy dokładnie. Wysypujemy do papilotek i ugniatamy łyżeczką.
Twarożek mieszamy z pozostałymi składnikami i napełniamy papilotki pozostawiając 0,5 cm wolnego miejsca na polewę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy 25 min.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wystudzone serniczki.
Smacznego.
Źródło inspiracji: Kwestia smaku
Cudne! Sernik w mini porcjach to świetne rozwiązanie:D
OdpowiedzUsuńPiękne te serniczki:) Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam takie z brzoskwiniami, ale ta czekolada na górze wygląda kusząco ;)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie boskie
OdpowiedzUsuństrasznie lubię miniserniczki, dają większe pole dla kreatywności niż zwykły duży sernik :)
OdpowiedzUsuńboskie!
OdpowiedzUsuńi wyglądem i smakiem. uwielbiam takie małe słodkości.
Ależ one wyglądają! Takim mniejszym porcjom trudniej się oprzeć niż pełnowymiarowemu ciastu :-)
OdpowiedzUsuńApetyczne serniczki i apetyczne zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńŁadnie to tak smaczka robić ;) ślicznie wygladają!!! aż mi ślinka cieknie na ich widok.... mniam
OdpowiedzUsuńFUN & TASTE
www.funandtaste.blogspot.com
i ta polewa. proste i pyszne :D
OdpowiedzUsuńWow! jakie śliczne!
OdpowiedzUsuńPiękne serniczki
OdpowiedzUsuńprzepiękne, nie wiem czy nie zrobię na Wielkanocny stół!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
nasze gotowanie
Zrobię te serniczki, zrobie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie! http://www.boronappetit.blogspot.com/
Pięknie i smacznie wyglądają. Muszę je zrobić na najbliższa imprezkę
OdpowiedzUsuńPrzesliczne sa! Prawdziwe cudenka :)
OdpowiedzUsuńświetne zdjęcia :) a babeczki są cudowne, muszę ich kiedyś wypróbować !
OdpowiedzUsuńZe skłądników wynika, że do spodu jeszcze kakao trzeba dodać ale chyba Ci umknęło w dalszej części przepisu. No i co z tym białkiem - czy należy je ubić i dodać do masy serowej????
OdpowiedzUsuńA tak poza tym bardzo apetycznie wyglądają te serniczki:)
a ile wyjdzie z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńJak w opisie - 12 sztuk :)
UsuńUwielbiam serniki a te wygladaja cudnie i napewno zrobie:)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę. Dodaję ją często do moich domowych wypieków i deserów. Ostatnio np. zrobiłam przepyszny blok czekoladowy z chałwą wg. przepisu wedlowskiego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Polecam spróbować każdemu takiej wersji tradycyjnego bloku czekoladowego.
OdpowiedzUsuń