wtorek, 14 lutego 2012

Muffinki kakaowe z malinami






Niezawodne muffinki z malinami. Nie są za suche ani zbyt mokre. W sam raz. Dla mnie jedne z najlepszych.
Polecam, nie tylko zakochanym ;)

Składniki na 12 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • szklanka malin (użyłam mrożonych)


[Listonic]


Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy mleko, olej i mieszamy. Wsypujemy wymieszane ze sobą suche składniki i delikatnie mieszamy masę (niezbyt dokładnie). Na koniec wrzucamy maliny i krótko mieszamy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papilotkami i pieczemy przez 25 min.


Smacznego.







9 komentarzy:

  1. Tak zatęskniłam za smakiem malin teraz.. ;o

    OdpowiedzUsuń
  2. z malinami, z powiewem lata najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i maliny to jedno z najwspanialszych polaczen :)

    OdpowiedzUsuń
  4. @Cukrowa Wróżko, tyle mam smaków letnich, za którymi tęsknię... chyba najbardziej za jeżynami.
    @Dusia, @Maggie, zgadzam się z wami Dziewczyny :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe! Też jestem wielkim miłośnikiem mufinek i wersja malinowo-czekoladowa należy do moich ulubionych. Twoje babeczki wyglądają niezwykle apetycznie (w szczególności kusi mnie ich wilgotne wnętrze, co niestety nie zawsze się udaje). Po prostu pychota.

    OdpowiedzUsuń
  6. Skorzystałam, wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszly pyszne! Dziekuje za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam wg Twojego przepisu, zobaczymy za 25 minut :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...