Za oknem mroźno i wraz ze spadkiem temperatury proporcjonalnie wzrasta moja tęsknota za wiosną. Zima ma w sobie jakiś urok ale dla ciepłolubnych 20 st. poniżej zera to przesada. W dodatku zamrażalnikowe zapasy letnich wspomnień topnieją w oczach.
Do wiosny jeszcze 49 dni ale mam dla Was kuszącą propozycję. Kruche ciasto z owocami, smakiem przywołujące pełnię sezonu. Przepis znaleziony u ewelajny, lekko zmodyfikowany. Bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 40 ml zimnego białego wina (użyłam czerwone Porto)
[Listonic]
W mące robimy wgłębienie, w które wsypujemy cukier, sól, dodajemy masło, jajko i mieszamy zagarniając mąkę z brzegów aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlewamy wino i krótko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i schładzamy w lodówce ok. 30 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wylepiamy nim formę. Ponownie schładzamy 20 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 st. C. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20-25 min lub do zrumienienia. Studzimy.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g schłodzonej śmietany 36%
- 3-4 łyżki amaretto
[Listonic]
Serek miksujemy, ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy je ze sobą. Dolewamy amaretto po jednej łyżce i mieszamy z kremem. Przekładamy na ostudzony spód i dekorujemy dowolnymi owocami.
Smacznego.
Smacznego.
Wygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko :)
OdpowiedzUsuń