środa, 15 lutego 2012

Doughnuts - pączki z dziurką




Tłusty Czwartek już za momencik więc to ostatni dzwonek aby odszukać ulubione przepisy na pączki, oponki czy faworki. Moja propozycja dla Was na ten dzień to miękkie i puszyste w środku, lekko chrupiące z zewnątrz amerykańskie doughnuts. Polane lukrem, stopioną czekoladą lub obsypane cukrem pudrem. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Przepis pochodzi z blogu dorotus76.

Składniki na około 40 sztuk:
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych lub 28 g świeżych
  • 2 duże jajka
  • 1.5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki rumu lub ekstraktu z wanilii (pominęłam)
  • olej do smażenia

[Listonic]

Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącego mleka

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z drożdżami. Jeśli używamy drożdży świeżych wcześniej robimy rozczyn rozpuszczając je w 3 łyżkach letniego mleka i mieszając z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 min. aby drożdże 'ruszyły'. Dodajemy do mąki pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na około 1- 1,5 godz. lub do podwojenia objętości. 
Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy krążki o średnicy 7 cm a w nich mniejsze dziurki (np. nakrętką od butelki). Odstawiamy na około 30 min.
Olej rozgrzewamy do 175ºC i smażymy doughnuts z obu stron na złoty kolor. Odkładamy na ręczni papierowy do odsączenia. Lukrujemy jeszcze ciepłe.

Smacznego.




8 komentarzy:

  1. jakie puszyste!
    i świetne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie pączki z dziurką!

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne są te pączkowe zdjęcia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, wyglądają na super puszyste! U mnie dzisiaj klasyczne pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne zdjęcia.
    genialnie prezentują się te puchate, cudowne oponki ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. ciężko byłoby się oprzeć

    OdpowiedzUsuń
  7. Baardzo klimatyczne zdjęcia. Pączki wolę zdecydowanie bez dziurki, ale na te aż miło popatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie spojrzałam na te zdjęcia i czuję, że muszę je zjeść, tylko mam subtelny problem ze składnikami ;/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...