sobota, 18 lutego 2012

Kruche ciasteczka maślane



Te ciasteczka są intensywnie maślane i tak kruche, że dosłownie rozpływają się w ustach. Poza tym składniki potrzebne do ich zrobienia na pewno macie w domu a przygotowanie wszystkiego zajmie Wam dosłownie chwilę.
Przepis pochodzi stąd.

Składniki na około 30 sztuk:
  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru (użyłam waniliowego)
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego (pominęłam)

[Listonic]

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczamy je widelcem nadając jednocześnie wzorek i kształt. Pieczemy przez 15-20 min.

Smacznego.




4 komentarze:

  1. kruche i maślane? dla mnie idealne

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam kiedyś te ciasteczka, są bardzo dobre i dość długo zachowują świeżość. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Istna bajka!
    pozdrawiam,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. takie proste rozwiązania najbardziej mnie fascynują;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...