Te ciasteczka są intensywnie maślane i tak kruche, że dosłownie rozpływają się w ustach. Poza tym składniki potrzebne do ich zrobienia na pewno macie w domu a przygotowanie wszystkiego zajmie Wam dosłownie chwilę.
Przepis pochodzi stąd.
Składniki na około 30 sztuk:
- 120 g miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru (użyłam waniliowego)
- kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego (pominęłam)
[Listonic]
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczamy je widelcem nadając jednocześnie wzorek i kształt. Pieczemy przez 15-20 min.
Smacznego.
kruche i maślane? dla mnie idealne
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś te ciasteczka, są bardzo dobre i dość długo zachowują świeżość. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIstna bajka!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
takie proste rozwiązania najbardziej mnie fascynują;)
OdpowiedzUsuń