wtorek, 17 stycznia 2012

Waniliowa panna cotta z mascarpone



Aksamitna konsystencja i smak przypominający ptasie mleczko. To jeden z moich ulubionych deserów. Robi się go bardzo szybko ale wymaga przynajmniej kilku godzin schładzania więc pomyślcie o nim wystarczająco wcześnie. Spróbujcie, będziecie zachwyceni. Przepis zmodyfikowany, oryginalny znajdziecie tutaj.

Składniki na 3 porcje:
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 3-4 łyżki mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • 80 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • owoce lub sos owocowy


[Listonic]

Śmietankę, mleko, cukier i ziarenka wanilii zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Miksujemy wszystko z zimnym serkiem i przelewamy do foremek. Schładzamy kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Podajemy z owocami lub sosem owocowym.

Smacznego.



6 komentarzy:

  1. Jeszcze nie robiłam. W końcu trzeba! Taka pyszna...:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładniutka i apetyczna. Bardzo lubię panna cottę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ahhhh te czarne kropeczki... i maliny... wyborna klasyka!
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Dziewczyny :)
    @Tyna, spróbuj koniecznie a na pewno zrobisz ją jeszcze nie raz ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się wybornie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...