Sos piri- piri (nazywany również peri- peri) to klasyczna przyprawa używana w kuchni zachodnioafrykańskiej i portugalskiej, przyrządzana z ostrych papryczek o tej samej nazwie. Stosuje się go do doprawiania gulaszy, zup, dań grillowanych, drobiu, ryb. W przepisie zastąpiono je papryczkami chilli i ja, z braku dostępu do piri- piri, również zastosowałam chilli.
Przepis znaleziony w gazecie "Palce Lizać Extra".
Przepis znaleziony w gazecie "Palce Lizać Extra".
Składniki na ok. 0,5 l sosu:
- 250 g świeżych papryczek chilli
- 250 g słodkiej czerwonej papryki
- 4 łyżki soli morskiej (lub 2 łyżki zwykłej soli kuchennej)
- 150 ml octu z białego wina
[Listonic]
Obie papryki myjemy, oczyszczamy i kroimy na drobne paseczki. Najlepiej w lateksowych rękawiczkach ponieważ chilli mocno barwi skórę i po pokrojeniu takiej ilości palce zaczynają 'palić'. Wsypujemy do słoika i zasypujemy solą. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na około miesiąc. Po tym czasie miksujemy blenderem zawartość słoika z octem i przelewamy do butelki.
Najlepiej smakuje po tygodniu od zmiksowania. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz