niedziela, 13 listopada 2011

Sos piri- piri



Sos piri- piri (nazywany również peri- peri) to klasyczna przyprawa używana w kuchni zachodnioafrykańskiej i portugalskiej, przyrządzana z ostrych papryczek o tej samej nazwie. Stosuje się go do doprawiania gulaszy, zup, dań grillowanych, drobiu, ryb. W przepisie zastąpiono je papryczkami chilli i ja, z braku dostępu do piri- piri, również zastosowałam chilli.
Przepis znaleziony w gazecie "Palce Lizać Extra".

Składniki na ok. 0,5 l sosu:
  • 250 g świeżych papryczek chilli
  • 250 g słodkiej czerwonej papryki
  • 4 łyżki soli morskiej (lub 2 łyżki zwykłej soli kuchennej)
  • 150 ml octu z białego wina

[Listonic]

Obie papryki myjemy, oczyszczamy i kroimy na drobne paseczki. Najlepiej w lateksowych rękawiczkach ponieważ chilli mocno barwi skórę i po pokrojeniu takiej ilości palce zaczynają 'palić'. Wsypujemy do słoika i zasypujemy solą. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na około miesiąc. Po tym czasie miksujemy blenderem zawartość słoika z octem i przelewamy do butelki.
Najlepiej smakuje po tygodniu od zmiksowania. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...