Zwyczajne rogale, idealne na pyszną kolację. W oryginalnym przepisie (klik) bez dodatków. Ja jednak postanowiłam zrobić je ze słodkim nadzieniem twarogowym. Zniknęły zanim zdążyły dobrze ostygnąć.
Składniki na 8 sztuk:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej (dowolnej)
- 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukry
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml wody
Nadzienie:
- 3-4 łyżki twarogu
- cukier waniliowy
- kilka kropel olejku waniliowego
- 1 łyżka cukru
[Listonic]
Rozkruszone drożdże mieszamy z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody, odstawiamy na 10 min. W misce mieszamy mąkę i sól, wlewamy drożdże, oliwę i stopniowo dolewając wodę wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę do podwojeni objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na okrąg o grubości 1-2 cm. Ostrym nożem nacinamy ciasto 'na krzyż' aby uzyskać ćwiartki a następnie każdą z ćwiartek jeszcze raz na pół. W sumie otrzymamy 8 trójkątów.
W miseczce rozdrabniamy twaróg widelcem, dodajemy cukry i olejek waniliowy. Nakładamy około 2 łyżeczki na każdy trójkącik i zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Dobrze zlepiamy ewentualne otwory. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując dość spore odstepy i odstawiamy na około 30 min.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 st. C.
Rogale smarujemy mlekiem lub białkiem i posypujemy cukrem. Na dno piekarnika wrzucamy kostki lodu (wytworzą parę, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca), wstawiamy rogale i pieczemy 20-30 min.
Smacznego.
Wow,śmiem stwierdzić, że wyglądają lepiej niż w oryginalnym przepisie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też by zaraz zniknęły:) Bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za komentarze i tak miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń@Dario Anno, Liska to mistrzyni w wypiekaniu słodkości i nie tylko. Twój komentarz wiele dla mnie znaczy :) Dziękuję :)