wtorek, 4 października 2011

Zupa zagraj


 Wpadł mi ostatnio w ręce dodatek kulinarny do pewnej gazety, w którym tematem przewodnim były ziemniaki. Cała masa prostych przepisów na dania z ziemniaków i niełatwa decyzja. Wybrałam tradycyjną pomorską zupę o nazwie "zagraj", inaczej (mniej wdzięcznie) określaną "dziadowską zupą". Przygotowując ją nie spodziewałam się niczego specjalnego ale smak miło mnie zaskoczył. Z niewielu składników można często otrzymać danie o niespotykanym smaku i ta zupa do takich dań się zalicza. A do tego kromka chleba z masłem. Prostota doskonała.

Na podstawie przepisu z dodatku do Gazety Wyborczej pt.: "Polska je ziemniaki"





Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 6 łyżek mąki żytniej (przenna też się nadaje)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula (zastąpiłam 3 ząbkami czosnku)
  • liść laurowy
  • 3 zarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu

[Listonic]

W 1,5 l osolonej wody gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w talarki. Wrzucamy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Z mąki i 100 ml wody wyrabiamy ciasto i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli casto będzie zbyt luźne można dodać mąki). Gdy ziemniaki są już miękkie, wrzucamy zacierki do wrzącej zupy. Są gotowe w chwilę po wypłynięciu na powierzchnię. Kroimy boczek w kostkę, siekamy cebulę (lub czosnek) i podsmażamy na ptelni. Dodajemy do zupy. Solimy do smaku.

Smacznego.



6 komentarzy:

  1. Smak dzieciństwa, jest bardzo smaczna, odskocznia od mięs i tego typu dań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zagraj znam z domu mojej Babci, ale u nas nie dawało się marchewki, zamiast zacierki zaś domowa krajanka. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście , pyszna zupa , moja Mama kroiła ziemniaki w półtalarki , teraz chyba mało kto ja gotuje , warto sobie o niej przypomnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspomnienie dzieciństwa... niestety dawno... ale pamiętam, że babcia dodawała łyżkę octu i nieco śmietany... kromka świeżego wiejskiego chleba ze świeżym masłem własnego wyrobu...gdzie te czasy...???

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest taka mąka jak przenna?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...