Wpadł mi ostatnio w ręce dodatek kulinarny do pewnej gazety, w którym tematem przewodnim były ziemniaki. Cała masa prostych przepisów na dania z ziemniaków i niełatwa decyzja. Wybrałam tradycyjną pomorską zupę o nazwie "zagraj", inaczej (mniej wdzięcznie) określaną "dziadowską zupą". Przygotowując ją nie spodziewałam się niczego specjalnego ale smak miło mnie zaskoczył. Z niewielu składników można często otrzymać danie o niespotykanym smaku i ta zupa do takich dań się zalicza. A do tego kromka chleba z masłem. Prostota doskonała.
Na podstawie przepisu z dodatku do Gazety Wyborczej pt.: "Polska je ziemniaki"
Na podstawie przepisu z dodatku do Gazety Wyborczej pt.: "Polska je ziemniaki"
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 marchewka
- 6 łyżek mąki żytniej (przenna też się nadaje)
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula (zastąpiłam 3 ząbkami czosnku)
- liść laurowy
- 3 zarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
[Listonic]
W 1,5 l osolonej wody gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w talarki. Wrzucamy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Z mąki i 100 ml wody wyrabiamy ciasto i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli casto będzie zbyt luźne można dodać mąki). Gdy ziemniaki są już miękkie, wrzucamy zacierki do wrzącej zupy. Są gotowe w chwilę po wypłynięciu na powierzchnię. Kroimy boczek w kostkę, siekamy cebulę (lub czosnek) i podsmażamy na ptelni. Dodajemy do zupy. Solimy do smaku.
Smacznego.
Smak dzieciństwa, jest bardzo smaczna, odskocznia od mięs i tego typu dań :)
OdpowiedzUsuńZagraj znam z domu mojej Babci, ale u nas nie dawało się marchewki, zamiast zacierki zaś domowa krajanka. Mniam!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście , pyszna zupa , moja Mama kroiła ziemniaki w półtalarki , teraz chyba mało kto ja gotuje , warto sobie o niej przypomnieć :)
OdpowiedzUsuńwspomnienie dzieciństwa... niestety dawno... ale pamiętam, że babcia dodawała łyżkę octu i nieco śmietany... kromka świeżego wiejskiego chleba ze świeżym masłem własnego wyrobu...gdzie te czasy...???
OdpowiedzUsuńJest taka mąka jak przenna?
OdpowiedzUsuńPSZENNA...
Usuń