Pyszny chlebek o intensywnym aromacie ziół, dokładnie takich jakie lubicie. U mnie głównie bazylia i rozmaryn. Idealny na drugie śniadanie. Gwarantuję, że zniknie jeszcze tego samego dnia. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu ale nie sądzę, że wytrzymacie.
Przepis pochodzi z książki "Domowe Wypieki" wyd. Olesiejuk.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, cukier i pieprz, mieszamy. Dodajemy 250 ml ciepłej wody i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do czasu aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie zagniatamy je chwilę rękoma i ponownie odstawiamy na czas przygotowania farszu.
Farsz:
- 1 cebula (dodałam jeszcze 2 zmiażdżone ząbki czosnku)
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 100 g sera gouda startego na tarce
- 4- 6 łyżek świeżych ziół
- białko
[Listonic]
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy z jedną łyżką masła na jasnobrązowy kolor. Po ostygnięciu dodajemy ser, jajko i posiekane zioła. Solimy do smaku i mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 na 40 cm. Smarujemy pozostałym masłem i rozkładamy farsz. Zawijamy jednocześnie z obu stron (od dłuższych boków). Dokładnie sklejamy końce i podwijamy je pod spód.
Formę keksówkę o długości 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto z farszem przekładamy do formy i odstawiamy na około 30 min do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy białkiem i pieczemy 30 min w 190 st. C.
Smacznego.
Rewelacja!Ja piekę chleb w maszynie ale dla takiego efekty jestem skłonna pokusić się na mały wysiłek i przypilnować te pyszności w piekarniku.
OdpowiedzUsuńDzięki!
Dziękuję Galopku i zachęcam do wypróbowania bo jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuń