niedziela, 2 października 2011

Chleb żytnio- orkiszowy



Ten chleb to kolejny wypróbowany przepis z bloga Liski i muszę przyznać, że jest jednym z najlepszych chlebów jakie jadłam. Wydaje mi się, że to za sprawą mąki orkiszowej pieczywo tak diametralnie potrafi zmienić smak. Z pewnością zacznę używać jej częściej. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g wody
Składniki wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie dodać:

  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 230 g wody
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
  • 1,5 łyżeczki soli
[Listonic]

Zagniatamy ciasto o dość zwartej konsystencji, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie formujemy ksztalt bochenka i ponownie przekładamy do miski wyłożonej ściereczką i wysypanej mąką. Odstawiamy na 30- 40 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Wyrośnięty bochenek delikatnie przekładamy na rozgrzaną blachę, spryskujemy wodą i posypujemy otrębami lub ziarnami (u mnie płatki owsiane). Pieczemy 10 min. w 230 st. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy kolejne 15- 20 min. Studzimy na kratce.

Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...