Ten chleb to kolejny wypróbowany przepis z bloga Liski i muszę przyznać, że jest jednym z najlepszych chlebów jakie jadłam. Wydaje mi się, że to za sprawą mąki orkiszowej pieczywo tak diametralnie potrafi zmienić smak. Z pewnością zacznę używać jej częściej. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 100 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki orkiszowej razowej
- 100 g wody
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 230 g wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
- 1,5 łyżeczki soli
Zagniatamy ciasto o dość zwartej konsystencji, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie formujemy ksztalt bochenka i ponownie przekładamy do miski wyłożonej ściereczką i wysypanej mąką. Odstawiamy na 30- 40 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Wyrośnięty bochenek delikatnie przekładamy na rozgrzaną blachę, spryskujemy wodą i posypujemy otrębami lub ziarnami (u mnie płatki owsiane). Pieczemy 10 min. w 230 st. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy kolejne 15- 20 min. Studzimy na kratce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz