środa, 12 października 2011

Bunuelos wg Nigelli



Przepis na bunuelos znalazłam w książce "Nigella Ekspresowo". Są to maleńkie pączki smażone na głębokim oleju i podawane do kawy lub herbaty. Przygotowanie ich zajmuje ok. 10 min a smażą się błyskawicznie. Wrzuca się je na mocno rozgrzany olej więc nim nie nasiąkają. Można podawać posypane cukrem pudrem ale w wersji wytrawnej są równie smaczne. Polecam na szybką przekąskę.

Składniki na około 30 szt.:
  • 60 ml mleka
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki wodorowonianu potasu (pominęłam zwiększając ilość proszku do pieczenia o 1/2 łyżeczki)
  • 1 łyżka margaryny roślinnej (użyłam masła)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

[Listonic]

W garnku rozgrzewamy olej na głębokość 2,5 cm. Mleko mieszamy z jajkiem. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy masło. Zagniatamy dość grudkowate ciasto (można użyć miksera). Dodajemy mleko z jajkiem i mieszamy wyrabiając gładką masę. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei można dodać trochę mąki. Odrywamy od ciasta kawałki wielkości koktajlowych pomidorków i toczymy z nich kulki. Wrzucamy partiami na gorący olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Osuszamy na papierowym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...