środa, 5 września 2012

Ratatouille


Francuzi, choć słyną z wyrafinowanego smaku, lubią też proste potrawy. Najlepszym tego przykładem jest prowansalskie danie z duszonych warzyw zwane ratatouille (czyt. ratatuj). Najlepsze o tej porze roku, kiedy warzywa są świeże i pachnące. Proporcje składników są dowolne i możemy dodać więcej tych warzyw, które lubimy. Ratatouille można przełożyć do słoiczków, zapasteryzować i cieszyć się smakiem lata w zimowe dni.

Składniki:
  • 1,5 kg młodych cukinii albo kabaczków (lub jednych i drugich)
  • 70 dag pomidorów
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 1 papryczka chilli rozkrojona na pół (bez pestek)
  • 1-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 cebule
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • tymianek, bazylia albo 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz


Cukinię i kabaczki kroimy na grube półplasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość szerokie paski. Cebulę siekamy i podsmażamy ją na oliwie często mieszając. Dodajemy pomidory i pokrojony ząbek czosnku. Smażymy około 2-3 minuty. Następnie wrzucamy paprykę, liść laurowy, chilli, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy delikatnie i dusimy kilka minut pod przykryciem. Dodajemy cukinię i kabaczki, i dusimy około 10 minut aż staną się szkliste. Pod koniec wyjmujemy i wyrzucamy chilli, a dodajemy przecier pomidorowy. Można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego.

Smacznego.


Źródło inspiracji: Dodatek do Gazety Wyborczej "Kuchnia dla oszczędnych" cz.1 2009

2 komentarze:

  1. Ja dodaję do tej potrawy także bakłażan, ale za to nie dodaję papryczki chili.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nie ma logicznej odpowiedzi na pytanie- Czemu ja tego jeszcze nie robiłam?
    Koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...