niedziela, 18 grudnia 2011

Zupa czosnkowa



Szybka, smaczna i mocno rozgrzewająca. W sam raz na sezon zimowo-  przeziębieniowy. Przepis znaleziony tutaj i odrobinę zmieniony. Jeśli i Was dopadło paskudne przeziębienie to bardzo polecam.

Składniki:
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 ziemniaki
  • łyżka masła
  • łyżeczka majeranku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki mielonego chilli
  • 2 kromki pieczywa + masło do posmarowania

[Listonic]

Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy około 15 min. Miażdżymy czosnek i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze 10-15 min. W tym czasie kromki smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku w 150 st. C do momentu aż będą chrupiące. Zupę blendujemy, przed podaniem posypujemy grzankami.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...