niedziela, 25 grudnia 2011

Czekoladowe markizy



Ciemne czekoladowe ciasteczka, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, przekładane słodkim maślanym kremem z dodatkiem soku z cytryny. Z wyglądu przypominające popularne ciasteczka Oreo ale różnią się smakiem. U nas stały się prawdziwym hitem i teraz będą pojawiać się regularnie. Wyszło mi około 40 sztuk gotowych markiz ale ta ilość okazała się za mała. Zniknęły ekspresowo. Są przepyszne! Zdecydowanie polecam. Przepis (odrobinę zmodyfikowany) pochodzi stąd (klik).

Składniki na około 40 sztuk:
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/4 szklanki ciemnego cukru muscovado (zmniejszyłam ilość do 1 szklanki i użyłam zwykłego cukru)
  • 145 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko


[Listonic]

Masło z cukrem ucieramy do białości i puszystości. Następnie, wciąż ucierając dodajemy jajko. Na koniec miksujemy z suchymi składnikami. Z masy formujemy kulki wielkości dość małego orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Lekko spłaszczamy.
Pieczemy przez 9 min. w 190 st. C. Ważne aby nie przekraczać czasu pieczenia bo wyjdą zbyt twarde. Wyjąć z piekarnika, odczekać chwilę aż stwardnieją i przełożyć na kratkę do ostudzenia.

Składniki na masę:
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru pudru (użyłam 1 i 1/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (zastąpiłam sokiem z 1/4 cytryny)

[Listonic]

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać ekstrakt lub sok z cytryny i znów utrzeć do połączenia składników. Przełożyć wystudzone ciasteczka kremem.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Jeszcze nie robiłam przekładanych ciasteczek, ale w końcu muszę się zdecydować na takie słodkie wyzwanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ostatnią kartką kalendarza zerwij wszystkie złe nastroje. Zapomnij o wszystkich nieudanych dniach, przekreśl niewarte w pamięci chwile i wejdź w Nowy Rok jak w nowej sukni wchodzi się na najwspanialszy bal świata.

    Szczęśliwego Nowego 2012 Roku !

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne przekładańce na nowy rok! Niech się tak przeplata do grudnia, słodkie z jeszcze słodszym :)) Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  4. @Dario Anno, zachęcam w takim razie do pieczenia. To również moje pierwsze markizy i zdecydowanie ulubione. Niedługo będę powtarzać :)

    @Wiktorianpl, Onionchoco, dziękuję Wam serdecznie za życzenia i również życzę wszystkiego co najlepsze! Słodkiego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne ciacha !!! Moje panienki będą wyły z zachwytu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...