Kruche ciasteczka w wersji wytrawnej. Chrupiące, słone, z rozmaitymi dodatkami. Prawdę mówiąc można je posypać tym na co się ma akurat ochotę, ziołami, sezamem, świeżo zmielonym pieprzem. U mnie chilli, kminek i ser żółty. Świetna przekąska do wina lub piwa. Następnym razem do wypróbowania z gorgonzolą.
Składniki na około 40 ciasteczek:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- szczypta cukru pudru
- szczypta soli
- żółtko
- jajko do posmarowania (lub samo białko)
- sól i inne dodatki do posypania
[Listonic]
Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy nożem do połączenia się składników. Dodajemy żółtko, rozcieramy je z mąką w palcach i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 min. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm i wykrawamy kształty ciasteczek lub paluszków.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 min.
Smacznego.
Świetne są takie wytrawne ciastka. Prezentują się naprawdę kusząco!:)
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńCiekawe dodatki sprawiają,że ciasteczka na pewno zjadane są natychmiast.
Ciasteczka na słono...to jest to! Podoba mi sie ten pomysł! W dodatku można sobie urozmaicać sobie posypkę według gustu. Przepis skopiowany i zachowany. Dzięki!
OdpowiedzUsuńawesome
OdpowiedzUsuń@Tyna, dziękuję, częstuj się :)
OdpowiedzUsuń@Amber, to prawda, zniknęły ekspresowo. Te z serem najszybciej :)
@Galopku, wierzę, że posmakują Tobie i Twoim pociechom :)
@Loveforfood, thank you very much. I'm glad that You like it :)
http://digotuje.blogspot.com/2016/06/kruche-ciasteczka-wytrawne-czosnkowe.html
OdpowiedzUsuń