Francuzi, choć słyną z wyrafinowanego smaku, lubią też proste potrawy. Najlepszym tego przykładem jest prowansalskie danie z duszonych warzyw zwane ratatouille (czyt. ratatuj). Najlepsze o tej porze roku, kiedy warzywa są świeże i pachnące. Proporcje składników są dowolne i możemy dodać więcej tych warzyw, które lubimy. Ratatouille można przełożyć do słoiczków, zapasteryzować i cieszyć się smakiem lata w zimowe dni.
Składniki:
- 1,5 kg młodych cukinii albo kabaczków (lub jednych i drugich)
- 70 dag pomidorów
- 3 papryki w różnych kolorach
- 1 papryczka chilli rozkrojona na pół (bez pestek)
- 1-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 cebule
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- liść laurowy
- tymianek, bazylia albo 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Cukinię i kabaczki kroimy na grube półplasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość szerokie paski. Cebulę siekamy i podsmażamy ją na oliwie często mieszając. Dodajemy pomidory i pokrojony ząbek czosnku. Smażymy około 2-3 minuty. Następnie wrzucamy paprykę, liść laurowy, chilli, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy delikatnie i dusimy kilka minut pod przykryciem. Dodajemy cukinię i kabaczki, i dusimy około 10 minut aż staną się szkliste. Pod koniec wyjmujemy i wyrzucamy chilli, a dodajemy przecier pomidorowy. Można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego.
Smacznego.
Źródło inspiracji: Dodatek do Gazety Wyborczej "Kuchnia dla oszczędnych" cz.1 2009
Ja dodaję do tej potrawy także bakłażan, ale za to nie dodaję papryczki chili.
OdpowiedzUsuńChyba nie ma logicznej odpowiedzi na pytanie- Czemu ja tego jeszcze nie robiłam?
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania!