Ulubiony smak mojego dzieciństwa. Choć nie wiem jak bym się starała nigdy nie uda mi się odtworzyć smaku knedli jakie przygotowywała moja Mama. Robiła najlepsze.
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- kilka łyżek stopionego masła
- cukier, cynamon, śmietana
Usuwamy pestki ze śliwek. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki, jajka i szybko wyrabiamy ciasto. Odrywamy je po kawałku spłaszczając w dłoniach,kładziemy śliwkę na środku, zlepiamy brzegi i turlamy w dłoniach aby nadać okrągły kształt. Wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy około 5 min. od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane stopionym masłem i oprószone cukrem i cynamonem.
Smacznego.
cudne śliwkowe zdjęcia.
OdpowiedzUsuńto lubię, cudne zdjęcia i śliwki
OdpowiedzUsuńuwielbiam! pewnie sie pojawią we wrześniu u mnie na stole :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
p.s. piekne zdjęcia.
jakie kuszące a nie robiłam nigdy
OdpowiedzUsuńśliwkowe Love;)ujmujące zdjęcia!
OdpowiedzUsuńm.
Jak Ty to robisz że te knedle są tak idealnie równe i śliczne?
OdpowiedzUsuńzrobiłam, wyszły cudownie :)
OdpowiedzUsuńTyle pochwał, dziękuję wszystkim!
OdpowiedzUsuń@dużo sole, turlam w rączkach, ot co :)
@Dusia, bardzo się cieszę :)
zrobiłam właśnie po raz pierwszy w życiu na życzenie mojego synka i wyszły suuuuuuuuuuper! polecam proporcje składników na ciasto, mniaaaaaaaaaaaaaaam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają...Chce uzyć tego przepisu jako inspiracji do wpisu u nas..Koniecznie do wypróbowania..pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!