wtorek, 11 grudnia 2012

Szybka zupa meksykańska




Gęsta i rozgrzewająca zupa na bazie soku pomidorowego z mnóstwem dodatków. Idealna na zimowe chłody. Robi się ją bardzo szybko a jedyne przygotowanie jakiego wymaga to pokrojenie cebuli i papryki. Do zupy nie dodajemy wody, dzięki czemu ma bardzo intensywny smak. Świetny posiłek po szaleństwach na śniegu ;)


Składniki:
  • 2 l soku pomidorowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • chilli i słodka papryka w proszku
  • bazylia lub inne ulubione zioła

Do dużego garnka wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy, a gdy zrobi się szklista dorzucamy zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy mięso i smażymy rozdrabniając je łyżką. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i nadal smażymy przez ok. 5 min. Gdy papryka zmięknie wlewamy sok pomidorowy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zawartość puszek (łącznie z płynem jaki zawierają) i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy przyprawami (koniecznie po spróbowaniu, gdyż przy tym daniu bardzo łatwo z nimi przedobrzyć) i dodajemy zioła.

Smacznego.



3 komentarze:

  1. Witaj :) nominowałam Twojego bloga, zapraszam do zabawy: http://springplate.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. To może być świetne rozwiązanie na feriach zimowych, posiłek po kilkugodzinnym szusowaniu jak znalazł!
    Widzę, że częstotliwość ostatnio spadła.. wszystko w porządku? A może to tylko ten szał przed świętami? :)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Veronika :)

    Jagoda, wszystko dobrze :) Częstotliwość spadła głównie przez brak czasu, a gdy już się jakiś czas wygospodaruje to brak odpowiedniego światła do fotografowania. Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się wrócić do starego rytmu :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...